Verzamelplaatsen

Verzamelplaatsen

Kaart verzamelplaatsen

Verzamelplaatsen in Rotterdam: het Feyenoord Stadion, het oude Feyenoordterrein, de autobusremise aan de Sluisjesdijk, diverse havenloodsen, de Marinierskazerne, terrein van N.V. Abraham van Stolk en Zoonen, de tramremise aan de Kootsekade, de Heineken’s Brouwerij, het Nenijto-terrein, de Beurs en het Centrale Belastinggebouw. (NIOD)

In de vroege ochtend wachten de mannen voor hun huis in de nog donkere straat. Dan worden ze onder bewaking in colonne weggevoerd naar een verzamelplaats. Op tal van plaatsen staan mitrailleurs en soms zelfs stukken geschut dreigend opgesteld. Toch komen vrouwen en kinderen dichtbij de colonnes zoeken naar hun man. Enkele mannen proberen nog met een vrijstelling aan de razzia te ontkomen. Vaak wordt er uren gewacht totdat ze naar een afvoerplaats worden geleid, zoals de Persoons- of Koningshaven, waar een rijnaak wacht. Anderen lopen richting Waddinxveen of Delft. Ook wordt station Delftse Poort gebruikt om mannen per trein weg te voeren.

J.B. Sterken in zijn dagboek:
‘Op 11 november 1944 zaterdag ’s middags kwart voor 1 werden we door de Duitse soldaten uit de huizen gehaald en allereerst gebracht naar het Pijnackerplein. Van hier ging het naar de Groote Zaal in Lommerrijk waar een niet al te vriendelijke speech werd gehouden. Van hier ging het naar de tramremise in Hilligersberg waar we een plaatsje moesten zoeken in de reeds overvolle tramwagons om de nacht door te brengen.’


Geluidsfragment uit het interview met Piet van Vliet.

Het Marconiplein is één van de plaatsen waar de Rotterdamse mannen door de Duitse bezetter verzameld worden. (Stadarchief Rotterdam)

Het Marconiplein is één van de plaatsen waar de Rotterdamse mannen door de Duitse bezetter verzameld worden. (Stadarchief Rotterdam)